Кулинарство и вино

Ириг и вино

Вековна традиција дала је генерације угледних винара и виноградара које су од највалитетнијег грожђа пажљиво негованог порекла створиле селекцију интернационално препознатиљивих вина, начинивши Ириг центром винске регије.

Античко доба

Историја виноградарства ових крајева бележи је римски цар Маркус Аурелиус Пробус, родом из Сирмиума, данашње Сремске Митровице, на фрушкогорском тлу засадио прву винову лозу.

Средњи век

У средњем веку најбоље вино је прављено од вина манастирских винограда, да би касније готово свака породица у Срему правила своје вино. Према старим списима, фрушкогорска вина су се још у 15. веку извозила у Чешку и Пољску, а о њима је у 18. веку писао чак и чувени књижевник и члан бечке Академије наука, Захарије Орфелин.

Модерно доба

Надалеко чувени „Иришки подрум“ датира из 1929. када Фрушкогорска воћарско виноградарска задруга устоличава организовану производњу, да би данас 18 винских кућа поносно носило етикету ознаке географског порекла.

Грашац, пробус, португизер..

Више од половине винограда фрушкогорског виногорја је подручје италијанског ризлинга, због чега се сматра и његовом прадомовином. На овом тероару се гаје аутихтоне фрушкогорске сорте, а сортимент још чине рајнски ризлинг, шардоне, совињон бели, траминац, мускат крокан, мускат отонел, неопланта, затим мерло, франковка, португизер, каберне совињон, каберне фран, пино црвени, шираз, марселан, прокупац, црна тамјаника, пробус.. Последњих година профилисани произвођачи вина однели су престижна признања на најважнијим винским смотрама у Европи, доневши међународну славу овом винском рејону.

Сремачки деликатеси

Кухиња Срема је сласна, баршунаста мешавина утицаја аустријске и мађарске гастрономије са преовлађујућим топлим нотама у куваним јелима. Најбоље ћете је осетити у аутентичним етно кућама које уједно представљају и музеј старих времена, које ће се утркивати да вам понуде пилећи или јунећи паприкаш са руком прављеним резанцима, срнећи гулаш, ринфлајш, парадајз чорбу са тиквицама, и чувене штрудле са маком или орасима.

Модерна кухиња

У модернијим ресторанима бирајте деликатесе од мангулице, ћуретину са домаћим млинцима и телетину испод сача, јела која се најбоље слажу са домаћом ракијом и вином куће.

ракије и производи од воћа

Ракије овог краја су често овенчене наградом за квалитет због веома дуге традиције воћарства, а домаћице су изузетно поносне на своје, са пуно пажње куване пекмезе од шљива, шипака, купина и шумских јагода.

Иришки Сиреви

Посебно је познат Иришки сир, справљен по специјалној рецептури коју Сремице преносе са колена на колено, и који је најбоље купити на Иришкој пијаци, или на некој од традиционалних сеоских манифестација.

Сазнајте још о Иригу

Активности

Прочитајte више

HISTORY & CULTURE

Прочитајte више

Историја и култура

Прочитајte више

ВИНСКА ПРЕСТОНИЦА

Прочитајte више

ОТКРИЈТЕ ИРИГ

Прочитајte више

Пријавите се на наш Newsletter

и бићете у току са дешавањима у Винској престоници

Subscription Form